Urine-incontinentie is het ongewild verliezen van urine of het onvermogen om urine op te houden. De twee belangrijkste vormen van urine-incontinentie zijn inspannings- en aandrangincontinentie. Bij inspanningsincontinentie (stressincontinentie) veroorzaken verslapte bekkenbodemspieren soms ongewild urineverlies tijdens inspanning (hoesten, niezen, tillen, sporten). De hoeveelheid urineverlies is bij iedereen verschillend en kan variëren van een enkel druppeltje tot een scheutje of hele straal. Mensen met urine-incontinentie hebben de neiging steeds vaker naar het toilet te gaan, uit angst voor urineverlies.
Een verhoogde prikkelbaarheid van de blaas veroorzaakt bij aandrangincontinentie (urge-incontinentie) het gevoel steeds te moeten plassen. Hoe vaker je naar het toilet gaat, hoe meer de blaas went aan minder vulling en hoe groter de aandrang wordt.
Vicieuze cirkel
En zo ontstaat het gevaar van een vicieuze cirkel met negatieve effecten op het werk, tijdens huishoudelijke activiteiten, sport, het sociale en het seksleven. Mensen die last hebben van ongewild urineverlies voelen zich vaak onzeker, schamen zich en praten er liever niet over. De oefentherapeut Cesar Mensendieck helpt je een dergelijke situatie te doorbreken en verbeteren.
Persoonlijke begeleiding
Je leert van de oefentherapeut hoe de blaas en bekkenbodemspieren werken en gaat begrijpen waarom je urine verliest. Aan de orde komen het bewust voelen van de bekkenbodemspieren (zowel het aan- als het ontspannen), de toilethouding, de juiste plastechniek, het beheersen van de plasreflex en het afleren van de gewoonteplas. De persoonlijke situatie en activiteiten vormen de basis voor deze individuele behandeling, waarin het goed gebruiken van de bekkenbodemspieren tijdens dagelijkse houdingen, bewegingen en activiteiten (werk,sport, hobby, huishouding) centraal staat. Als je in staat bent adequaat te reageren op de klacht, kan deze verminderen of zelfs verdwijnen.
Behandeling
* Oefeningen en voorlichting
* Informatie over de werking van de blaas en de bekkenbodemspieren
* Hoe komt het dat ik ongewild urine verlies
* Hoe voorkom ik veelvuldig toiletbezoek
* Hoe zit ik het beste op het toilet en plas ik mijn blaas zo goed mogelijk leeg
* hoe span ik mijn bekkenbodemspieren aan, hoe ontspan ik ze en hoe kan ik dit goed voelen
* Hoe gebruik ik mijn bekkenbodemspieren op de goede manier tijdens voor mij belangrijke dagelijkse activiteiten (werk, sport)
* Het verbeteren van houding en beweging met als gevolg beter functionerende bekkenbodemspieren
* Hoe kan ik me zo goed mogelijk ontspannen.
Door het toepassen van de adviezen van de oefentherapeut kun je weer optimaal functioneren.